Zapomenutý poklad českých zahrad: Objevte kouzlo střemchy obecné

Střemcha Obecná

Popis a charakteristika

Střemcha obecná je jeden z těch kouzelných stromů, co nám každé jaro připomínají, jak krásná dokáže být naše příroda. Tenhle nenápadný strom nebo keř se na jaře promění v hotovou svatební kytici - celý se obalí nádhernými bílými květy. Může vyrůst klidně až do patnácti metrů a vytváří takovou příjemně hustou korunu, pod kterou najdete v létě skvělý stín.

Když se na ni podíváte zblízka, všimnete si její tmavé kůry, která má u mladších stromků takový zvláštní lesklý nádech. Listy má docela obyčejné, oválné s drobnými zoubky po okrajích, ale na podzim vám vynahradí svou všednost, když se zbarví do zářivě žluté.

To nejhezčí představení ale střemcha rozehraje v dubnu a květnu. To ještě ani nemá listy a už se celá obsype nádhernými bílými květy v dlouhých převislých hroznech. A ten božský parfém, co se line z jejích květů! V létě pak na stromě najdete drobné černé peckovičky - takové malé plody se zajímavou sladkokyselou, lehce nahořklou chutí. Ptáci si na nich vždycky pochutnají.

Rozšíření a stanoviště

Střemcha obecná, tenhle tajuplný strom z našich lesů, který znají naši předkové z mnoha příběhů a pověstí, roste prakticky všude od Evropy až po západní Asii. Nejlíp se jí vede v našem mírném pásmu, kde si libuje hlavně ve vlhčích místech. Často na ni narazíte, když se procházíte kolem řek nebo potoků, na kraji lužních lesů, ale klidně i někde v podhůří. Střemcha si nejvíc pochutná na výživné půdě plné humusu, ale když na to přijde, poradí si i s horšími podmínkami. Je to vlastně docela nezmar - kam vítr, tam plod, uchytí se skoro všude, i tam, kde je půda narušená. To když si vezmete třeba jabloně nebo hrušně, co je pěstujeme pro ovoce, ty už jsou daleko náročnější a vybíravější. Potřebují pořádně prosluněné místo, půdu, která dobře propouští vodu a má správné pH, no a samozřejmě se o ně musíte starat. Když chcete mít ze stromů pořádnou úrodu, musíte si dát záležet už při výběru místa a odrůdy. Střemcha je prostě takový symbol divoké přírody, zatímco ovocné stromy nám připomínají, jak dlouho už člověk s přírodou spolupracuje a snaží se ji kultivovat.

Plody a jejich využití

Střemcha obecná patří mezi naše tradiční stromy a její plody - tmavé peckovice - můžeme sbírat v létě od července. Když je ochutnáte čerstvě utržené, překvapí vás jejich trpká a svíravá chuť. Teprve až je trochu přemrznou, stanou se příjemně sladké a chutné. Lidé z nich připravují různé dobroty - od domácích šťáv a sirupů až po lahodné marmelády a ovocná vína. Milovníci zvěřiny si obzvlášť pochvalují střemchovou marmeládu, která skvěle doplňuje pečená masa. Střemcha ale není užitečná jen svými plody - její dřevo oceňují řezbáři a truhláři, a v minulosti se dokonce její kůrou barvily látky.

Střemcha obecná, strom opředený tajemstvím. Její plody, trpké a svíravé, skrývají v sobě sílu a odolnost. Stejně jako ona odolává vrtochům počasí a nástrahám lesa, tak i my bychom se měli učit odolat životním zkouškám.

Radomír Kovář

Léčivé účinky

Střemcha obecná patří k těm nejkrásnějším stromům, které můžeme v naší přírodě potkat. Její bílé květy nás na jaře okouzlí nejen svým vzhledem, ale i podmanivou vůní. Tahle dřevina toho ale umí mnohem víc. V jejích černých plodech najdeme spoustu vitamínu C, tříslovin a antioxidantů, které naše tělo potřebuje. Naši předkové dobře věděli, proč střemchu využívat při léčení - plody pomáhaly hlavně při trávicích potížích a průjmech. Voňavé květy zase přidávali do čajů, když nemohli spát nebo je trápil neklid. Je ale fajn vědět, že střemcha v sobě má i amygdalin, který se může změnit na kyanovodík. Proto bychom to s ní neměli přehánět a v případě nejistoty se raději zeptat doktora.

Pěstování a péče

Chcete-li mít krásnou střemchu obecnou ve své zahradě, je třeba věnovat jí náležitou péči. Pro její zasazení vyberte místo, kde bude mít dostatek slunce a půda bude dobře propouštět vodu, ale zároveň si udrží přiměřenou vlhkost. I když střemcha snese částečný stín, plody pak nebývají tak kvalitní a sladké. Nejlepší čas na výsadbu je podzim - předem si připravte dostatečně velkou jámu. V prvních letech po zasazení a během suchých období nezapomeňte na pravidelnou zálivku. Aby strom dobře rostl a bohatě plodil, je nutné ho pravidelně prořezávat. Prořezávání dělejte ke konci zimy, když strom ještě odpočívá. Odstraňte přitom všechny větve, které jsou nemocné, poškozené nebo se vzájemně kříží. Důležité je také správné hnojení - na jaře dodejte stromu dusík pro lepší růst, na podzim zase draslík a fosfor, které podpoří květy a plody. Když budete o střemchu takto pečovat, odmění se vám spoustou chutných plodů.

Choroby a škůdci

Střemcha obecná, i když je celkem houževnatý strom, občas ji potrápí různé nemoci a škůdci. Nejčastěji se setkáváme s moniliovou hnilobou, která napadá plody - ty pak hnědnou a postupně zahnívají. Když tohle nastane, je nejlepší napadené plody posbírat a při větším výskytu sáhnout po postřiku. Taky se můžeme setkat se strupovitostí, která se na listech projevuje hnědými fleky. Tady pomůže, když popadané napadené listí včas uklidíme.

Srovnání střemchy obecné s třešní ptačí
Vlastnost Střemcha obecná Třešeň ptačí
Plody Černé, trpké Červené, trpké až sladké
Velikost stromu Až 20 metrů Až 15 metrů
Použití Dřevo, likéry Dřevo, marmelády

Na střemchu si rádi zasednou i různí škůdci. Mšice vysávají mladé výhonky a listy, svilušky způsobují, že listí žloutne a opadává, a housenky si zase pochutnávají na listech a květech. S těmihle nezvanými hosty se dá vypořádat buď ručně - prostě je posbíráme a zlikvidujeme, nebo když je to nutné, sáhneme po insekticidech. Chemii bychom ale měli používat jen v krajním případě a vždycky podle návodu.

Zajímavosti a tradice

Střemcha obecná je fascinující dřevina, která v sobě nese kouzlo dávných příběhů a lidových pověr. Málokdo třeba tuší, že její tmavé bobulky kdysi sloužily jako přírodní barvivo do vína. V současnosti si ji lidé vysazují hlavně pro její dekorativní hodnotu - na jaře potěší omamně vonícími květy a na podzim zase překrásně zbarvenými listy. To třeba takové jabloně, hrušně nebo třešně mají v našich končinách daleko praktičtější význam - jsou nenahraditelným zdrojem vitamínů a chutného ovoce. S těmito ovocnými stromy se pojí spousta krásných tradic, ať už jde o jarní zdobení příbytků rozkvetlými větvičkami nebo tradiční oslavy sklizně. Právě ovoce ze zahrádky je pro nás symbolem bohaté úrody a připomíná nám, jak pevně jsme spjati s odkazem našich předků.

Publikováno: 20. 02. 2025

Kategorie: příroda